Steg 1: Uppgradering av högtalarelement i befintlig låda.


Högtalarlåda:
Dimensioner för lådan:

NamnMått (cm)
Bashål8”
Lilla diskanten7,5 ; 0,7 kant
Stora diskanten9,7 ; 1 kant
Höjden49,5
Bredden24,5
Djupet30
Volymen: H[dm]*B[dm]*D[dm] = dm^34,95*2,45*3,0 = 36.3825 liter. (yttermått räknat)

DSC_0111

Högtalarsats:
http://www.hifikit.se/hifi/sirius inhandlades. Den kom med 2 delningsfilter, 2 baselement samt 2 diskanter (samt tillbehör). http://www.hifikit.se/hifi/sirius
Diskanten var av typen: Seas H1318 29TFF/W
Basen var av typen: Response 210W-10
Filtret var framtaget av hifikit och ses nedan:

filterkoppling

Nu börjar vi!

Efter att de fyra skruvarna som fäster bashögtalaren med frontpanelen tagits av ser man denna filterkoppling:
DSC_0114

En… Resistor… 10Watt ska den tydligen tåla, en stor rackare.
DSC_0115

Jag har helt klart sett mindre spolar och kondensatorer än det där… De vägde ganska mycket.
DSC_0116

Spolar och kretskort:
DSC_0118

Delarna placerades på kretskortet.
DSC_0120

Lödningarna blev inge vidare, lödtennet vägrade smältas med benen på komponenterna. Svårt att se kanske men man ser att det är en ring runt benet och att inte tennet fastnat där.
DSC_0123

Slutligen klar med båda korten.. PUH!!!
DSC_0126

Lådan rensades från komponenter.
DSC_0128

Test av ”klinga” eller vad det nu heter gjordes. Den gled runt och rispade på frontpanelen, metoden fungerade inte. Resultatet ses nedan.
DSC_0140

Metod 2 blev borrmaskinen:
DSC_0143

Nu gick diskanterna ner i hålet. Tillbaka till filterkopplingen! Svart markerad kabel går till bashögtalaren. Den blåa markeringen på kabelns ände indikerar positiv pol.
DSC_0146

Ingången märktes också upp:
DSC_0147

Filtret placerades i lådan.
DSC_0148

Jag upptäckte att spolarna vibrerade en del och beslöt mig för att lösa det med lite tejp… Eltejp fungerar alltid!
DSC_0151

Så här såg det ut när filtret skruvats fast på botten av lådan, kabelkopplingarna har också anslutits. En del kabel och trä fick smärre brännskador, vilket inte syns på resultatet.
DSC_0152

Allt har lötts fast och ändpunkterna anslöts med eltejp.
DSC_0153

Hmm.. Det var svårt att få till det där med hålen… Att förborra märkte jag var en vinnande taktik, det ser klart mycket snyggare ut på andra högtalaren.
DSC_0156

Utkast 1: För att undvika att skapa nya hål anslöt jag den gamla saken framför högtalaren. Vid vissa frekvenser började den skaka och gav missljud.
DSC_0157

Såja, nytt försök. Det kommer till och med ljud ut ur dem! Otroligt! (jag hade testat att alla högtalarelement samt filter fungerade innan jag anslöt dem tillsammans).
DSC_0158

Med ytterskalet ser de ut så här:
DSC_0163

Jag har även simulerat kretskopplingen i orcad, den ser ut så här:
kretsschema

Jag kommer inte gå in på detaljerna kring hur man skapar komponenternas värden för diskant och bas, den intresserade kan läsa vidare här: http://www.shine7.com/audio/orcad.htm
filter_frekens_dbskala

Där V1 är Uin. Med VAC kan man göra AC-sweep, vilket innebär att man kan se amplituden i valda delar av kretsen beroende på frekvens. Vid låga frekvenser tolkas L1 som ett avbrott och signalen går vidare till basen. En mätprobe anslöts där. Vid låga frekvenser tolkas kondensatorer som avbrott. Vid höga frekvenser tolkas en kondensator för kortslutning och spole tolkas som avbrott. Signalen går genom kondensatorn C1, genom R1 därefter genom diskanten. Detta ska utredas vidare men detta är amplituden för de olika mätpunkterna. Röd signal är lågpass filtret och grön signal är högpass filtret. Blå signal är Uin som har amplituden 1Volt.

 Slutsats:
Det var ett intressant projekt att bygga en egen högtalare med tillhörande filter. Om vidareutveckling av filtret sker kommer ett eget filter att utvecklas. Även valet av komponenter var redan valda. Att ta med sig för vidareutveckling är mer analys av hur filter fingerar och vilka komponenter som matchas bra med andra. Kunna analysera och simulera hela kretsen för optimering av högtalarelementens potential.

Ljudet i jämförelse med de förra högtalarna är rätt stor. Dessa högtalare fångar upp mycket mer av frekvenserna i låg och mellanregister. Diskanterna skiljer sig inte så mycket men surroundhögtalarna kan uppfattas “skrikiga” medans de nya högtalarna fyller hela registret av frekvenser bättre.

Jag skulle önskat att basen hade varit kraftfullare vid de lägre tonerna. Bashögtalaren har en rekommenderad storlek på cirka 57 liter. Lådans storlek är med yttermåtten 36 liter. Det är ungefär 60% av basens önskade volym. Nästa projekt blir att göra en större låda som ger basen möjlighet att spela ut sitt fulla register.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *